fallback

ЕК иска обезщетение за щети от картел при производители на асансьори

Жалбата на комисията засяга нейни собствени сгради, както и такива на други европейски институции в Брюксел и Люксембург

17:17 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия заведе дела пред Търговския трибунал в Брюксел за компенсации за щети, нанесени от четири компании за производство на асансьори, вследствие на картелно споразумение, съобщиха от ЕК. 

През 2007 комисията разкри, че компаниите Otis, Kone, Schindler и ThyssenKrupp са създали картел в няколко страни. Общата стойност на щетите обаче не може да бъде изчислена още заради сложността и разнообразието на договорните отношения. Жалбата на комисията засяга нейни собствени сгради, както и такива на други европейски институции в Брюксел и Люксембург.

През февруари 2007 г. ЕК наложи глоба на четирите компании за общо 992 млн. евро за картелно споразумение. В периода между 1995 и 2004 компаниите са фиксирали цените и са си прехвърляли една на друга проекти, поделяли са си пазарите и са обменяли важна в търговско отношение и поверителна информация.

Доказателствата от разследването показват, че компаниите са развивали картелната си дейност в Белгия, Германия, Люксембург и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още