fallback

Италианската Saipem ще полага тръбите на газопровода „Северен поток”

Стойността на договора е 1 млрд. евро, а изпълнението му ще започне в началото на 2010 г.

16:22 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската компания Saipem (43% от която е собственост на групата Eni, участваща в проекта „Южен поток”), получи договора за полагане на тръбите от морската част на трасето на газопровода „Северен поток”, минаващи по дъното на Балтийско море, се казва в съобщение на компанията, цитирано от руски медии. 

Стойността на договора е 1 млрд. евро, а изпълнението му ще започне в началото на 2010 г.

Първата част на газопровода с пропускателна способност 27,5 млрд. куб. м годишно се предвижда да бъде готова през първото тримесечие на 2011 г., а втората част, която ще увеличи пропускателната способност до 55 млрд. куб. м годишно, се предвижда да бъде завършена до 2012 г. Морската част на „Северен поток” е с дължина от 1220 км.

Оператор на проекта „Северен поток”, който ще осигури преките доставки на руски природен газ от находището Щокман до Западна Европа, е компанията „Северен поток”, в която 51% от акциите принадлежат на Газпром, по 20% на германските Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas и 9% - на холандската Gasunie.

Тръбите за газопровода „Северен поток” ще бъдат произведени от Europipe (75%) и Обединена металургична корпорация - ОМК (25%), с които вече са подписани съответните договори. С логистиката в рамките на проекта ще се заеме френската EUPEC PipeCoatings, чиито услуги се оценяват на 650 млн. евро. Понастоящем обемът на инвестициите в морската част на газопровода се изчислява на 5-6 млрд. евро, която сума обаче може да бъде увеличена.

ЕК даде на газопровода „Северен поток” статут на „приоритетен енергиен проект”, който е в интерес на цяла Европа, се казва днес в съобщение на компанията Wingas GmbH, цитирано от вестник „Взгляд”. Освен това, проектът е включен в списъка на т.нар. трансевропейска енергийна мрежа TEN-E, като един от проектите, имащи ключова роля за енергоснабдяването на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 24.06.08 г.
fallback
Още от Свят виж още