fallback

Първата година в ЕС увеличи компаниите милиардери в Румъния до 14

30-те най-големи играчи в икономиката на страната са реализирали приходи в размер на общо 34,5 млрд. евро през 2007 г.

13:10 | 24.06.08 г.

През първата година от членството на Румъния в Европейския съюз (ЕС) 30-те най-големи играчи в икономиката на страната са реализирали приходи в размер на общо 34,5 млрд. евро (около 30% от БВП), което е ръст от 17% спрямо 29,5 млрд. евро за предходната година, пише Ziarul Financiar (ZF).

Докато в края на 2006 г. Румъния е имала 10 компании, чиито продажби са надхвърлили прага от 1 млрд. евро, в края на миналата година 14 компании са прескочили тази граница, сочат данни от годишния доклад на изданието ZF „Най-големите играчи в икономиката“.

Освен това, докато през 2006 г. единственият бизнес, който мина прага от 2 млрд. евро, бе най-голямата румънска компания Petrom (3,7 млрд. евро), миналата година към нея се присъединяват Automobile Dacia и Arcelor-Mittal Galati, а на германската Metro Group не й достигат 50 млн. евро, за да прескочи тази граница.

Половината от 30-те най-големи компании в Румъния оперират в енергийния сектор и този с петрол и природен газ, разкрива третото издание на годишния сборник на ZF.

Пет от най-големите румънски компании (Petrotel Lukoil, Interbrands, Romtelecom, Electrocentrale Bucuresti и Oltchim) излизат на червено през 2007, докато за предходната година отчитат печалба. Единствено при Rompetrol Downstream се наблюдава обратната тенденция.

Rompetrol Downstream също отчита и над 42% ръст на приходите. Сред компаниите, чийто оборот се увеличава с над 40%, са Tiriac Auto, Carrefour, British American Tobacco и Interagro.

Средният брой заети в 30-те топ компании остава почти непроменен, като нивото намалява с едва 1%. Някои от компаниите обаче наемат много нови хора, докато други правят големи съкращения. Така например броят на служителите на Carrefour се удвоява, а Petrom съкращава над 6 хил. служители.

Що се отнася до производителност, най-добре се справят в автомобилната индустрия, и в частност вносителят Porsche Romania, който е имал приходи за около 1 млрд. евро с персонал от 180 човека. Така всеки служител е генерирал средно по 5,5 млн. евро, което прави по около 15 хил. евро на ден. С висока производителност са също и Petrotel Lukoil и MOL Romania, и двете в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още