fallback

Маршал Голдман: Възможно е Русия да пренасочи газа си към Китай и Индия

Интересът от страна на двете страни към руския газ е много голям, смята професорът по руска икономика

17:53 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е Русия да пренасочи газовите си доставки към Китай и Индия след 10-15 години, заменяйки европейските потребители на природен газ с клиенти от Азия, прогнозира в интервю от Вашингтон за РИА Новости Маршал Голдман. Той е почетен професор по руска икономика, бил е 30 години зам.-директор на Центъра за руски и евроазиатски изследвания към Харвардския университет и е член на международния дискусионен клуб „Валдай”, в рамките на който се срещат най-големите чуждестранни експерти по Русия с представители на руското правителството и журналисти.

Голдман обосновава прогнозата си с факта, че интересът от страна на Китай и Индия към руския газ е много голям, допълвайки: „друг е въпросът дали Русия ще достави този природен газ”.

По думите на американския професор независимо че от Русия към Китай вече има железопътен „мост” чрез ежедневните товарни композиции с бензин (до 10 на денонощие), Китай се надява и на руския газ.

Голдман споделя още, че смята за „икономическо и политическо чудо” възстановяването и бързия възход на Русия след финансовата криза от 1998 г. и че тя е станала „ако не най-силната супердържава, то силна държава”. А в новата си книга Голдман, смятан за един от най-добрите американски познавачи на Русия, пише, че тя вече може да оказва натиск на европейските си партньори с помощта на енергоносителите.

За бъдещите си планове Маршал Голдман споделя, че при следващата си среща с руското държавно ръководство в рамките на Валдайския клуб би искал да обсъди въпроса за перспективите на доставките на руски втечнен природен газ за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още