fallback

Енергийни компании в топ 3 по пазарна капитализация в света

Щатската Exxon Mobil, китайската PetroChina и Газпром са начело в класацията благодарение на рекордните цени на горивата

10:44 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският петролен гигант Exxon Mobil Corp. е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света – 466,8 млрд. долара, по изчисления на японската инвестиционна компания Nomura Securities Co. въз основа на пазарни данни от 13 юни.

На второ място е китайската PetroChina. Газпром излиза на трето място от седмо миналата година.

Енергийните компании заемат 5 места в челната десетка благодарение на рекордните печалби от растящите цени на горивата. Бразилската Petrobras се придвижва до пета позиция.

Наскоро председателят на Съвета на директорите на Газпром Алексей Милер прогнозира, че след 7-8 години руският газов гигант ще стане най-голямата в света компания.

Очаква се скоро да бъде публикуван и официалният финансов отчет на Газпром за последното тримесечие на 2007 г., както и отчетът за резултатите от дейността за цялата 2007 г. Съгласно прогнозите на анализатори, нетната печалба на газовия гигант на четвъртото тримесечие на миналата година се очаква да отбележи ръст на годишна база от около 20%, достигайки над 26 млрд. долара.

Чистата печалба за цялата 2007 г. се очаква да отбележи ръст от около 14%, надминавайки 90 млрд. долара. Анализаторите свързват високите резултати на Газпром главно с високите цени на петрола и природния газ, тъй като цените на синьото гориво се изчисляват по формула, отчитаща цените на петрола с отстояние от няколко месеца. Същевременно се отчита, че има и бързо нарастване на производствените разходи на Газпром.

Най-високо класираната японска компания е Toyota Motor на 21-о място със 183,4 млрд. долара.

Големите щатски финансови институции рязко понижават позициите си в класацията. Пазарната капитализация на Citigroup е 110,2 млрд. долара, като губи около една четвърт спрямо края на 2007 г. и е близо наполовина спрямо края на 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още