fallback

Ръст на цената на петрола в началото на седмицата

Котировките минаха над 136 долара за барел въпреки увеличаване на доставките от Саудитска Арабия

09:02 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица започна с ръст в цената на петрола и цената на черното злато продължи повишението си от петък. Като основна причина за ръста на котировките се сочат опасенията, че дори в случай на увеличаване на доставките от страна на Саудитска Арабия, предлагането на световните пазари няма да може да отговори на търсенето на петрол, съобщава Bloomberg.

Повод за притеснения стана поредната атака срещу основен петролопровод в Нигерия от миналата седмица, която ще застраши количеството на износа от африканската държава. Очакванията за такова развитие на ситуацията успяха да надделеят над новината, че Саудитска Арабия ще увеличи дневния си износ с 200 хил. барела, като при необходимост може да се очаква дори по-голям ръст на доставките.

В момента цените на петрола се движат от спекулациите, геополитиката и слабостта на американския долар, а не от недостиг на предлагането, смята президентът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Шахиб Келил. Това е причината според него планираният от Саудитска Арабия ход да се оценява като „нелогичен“, като той очаква да не се стигне до успокоение на цените, въпреки увеличаването на доставките.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август поскъпват с 1,13 долара до 136,49 долара за барел. В петък черното злато повиши цената си с 2,76 долара (2,1 на сто) и приключи седмицата при 135,26 долара за барел заради нарасналото геополитическо напрежение в Близкия Изток.

В Лондон Брентът повишава цената си с 1,29 долара до 136,15 долара за барел, след като в петък беше регистрирано увеличение от 2,2 на сто до 134,86 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още