fallback

Спад на европейските борси, щатските пазари може да отворят на червено

Понижението се дължи на спада при производителите на суровини заради спекулации за ограничено търсене на тези продукти

15:10 | 20.06.08 г.

Европейските пазари се понижават за трети пореден ден днес, водени от компаниите, свързани с производството на суровини. Спекулациите, че забавянето на световната икономика ще ограничи търсенето на цветни метали, петрол и други стоки, понижи и акциите на компаниите, чиито приходи зависят от цените на тези борсови стоки.

Фючърсите на американските индекси, които се търгуват преди отварянето на пазарите в САЩ, предполагат, че щатските индекси ще отворят по-ниско от вчерашното си ниво.

Английският индекс FTSE 100 отстъпва до момента с 54 пункта (0,95 на сто) и последно се котираше на ниво от 5 654 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика - немският DAX, губи до момента 72,70 пункта (1,08 на сто) до 6 648 пункта. Френският CAC 40 също регистрира понижение и към момента е на ниво 4 538 пункта, или с 52,55 пункта (1,14%) по-ниско от нивото му в края на вчерашната сесия.

Пазарите в Швейцария, Португалия, Италия и Испания също регистрираха спадове.

Водещи понижението на акциите бяха акциите на компаниите от минния сектор като BHP Billiton, които поевтиняха най-много от една седмица насам. Компаниите от банковия сектор също регистрираха над средните за пазара спадове. Швейцарската банка UBS губи до момента 4,4 на сто и последно сделки с книжата на институцията се сключваха при нива от 22,82 франка за акция.

Пазарите все повече и повече фактурират рисковете от стагнация в Европа и това се отразява на цените на акциите. Според френския статистически институт, френската икономика ще нарасне едва с 1,6 на сто през 2008 г. Ако прогнозата се окаже вярна, то това ще бъде най-бавното темпо на растеж за последните 5 години.

Към момента фючърсите на щатските индекси, които представляват един вид „залози“ за цената на отваряне на американските индекси, се търгуват по-ниско от вчерашната сесия. Фючърсите на индекса Dow Jones се търгуват с 83 пункта (0,69 на сто) по-ниско на 11 961 пункта. Тези на широкия индекс S&P 500 сочат към първоначално отстъпване на индекса днес с 10 пункта (0,75 на сто). Така е възможно и днес „мечките“ да са по-активни от биковете в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още