fallback

Холандската Gasunie стана акционер в газопровода „Северен поток”

Така Газпром вече държи 51 на сто от „Северен поток”, Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas – по 20%, а N.V. Nederlandse Gasunie – 9%

13:49 | 20.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Холандската компания Nederlandse Gasunie беше регистрирана в списъка на акционерите на газопровода „Северен поток” (Nord Stream AG), съобщи руският газов гигант Газпром.

В съответствие с Комплексното споразумение, сключено между Газпром и Gasunie, холандската компания получава 9% дял от капитала на „Северен поток” за сметка на съкращаване на дяловете на E.ON Ruhrgas и Wintershall Holding с по 4,5%.

Така Газпром вече държи 51 на сто от „Северен поток”, Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas – по 20%, а N.V. Nederlandse Gasunie – 9%.

Nederlandse Gasunie е изцяло държавна газова компания. Нейна собственост е една от най-големите в Европа газоразпределителни мрежи с обща дължина 12 хил. км, обемът на доставките на „синьо гориво” по която достига около 100 млрд. куб. м газ годишно.

Според Газпром включването на Gasunie ще повиши статута на „Северен поток” като международен проект, насочен към надеждно газоснабдяване на европейските потребители и способстващ за обезпечаване на енергийната безопасност на континента.

Дължината на газопровода ще бъде 1200 км. При въвеждането му в експлоатация през 2011 г. се предвижда пропускателната му способност да бъде 27,5 млрд. куб. м годишно. След приключване на строителството на втората част на „Северен поток”, пропускателната му способност ще достигне 55 млрд. куб. м годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още