fallback

Холандия инвестира около 6 млрд. евро във възобновяема енергия до 2011 г.

Планира се построяването на „енергиен остров“ в Северно море за производство на електроенергия от приливите и отливите и от вятъра

12:22 | 20.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Холандското правителство ще инвестира 7,5 млрд. евро в енергийното снабдяване до 2011 г. с приоритет върху възобновяемата енергия, спестяването на енергия и намаляването на вредните емисии, за което ще бъдат вложени около 6 млрд. евро, пишат местни издания. Целта е да се намали зависимостта на страната от петрол и газ.

Холандия не трябва да изключва никоя възможност, включително ядрена енергия, коментира при представянето на енергийната политика на страната министърът на икономиката Мария ван дер Ховен.

Около 4 млрд. от предвидените 7,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани във възобновяема енергия. Над 1 млрд. евро ще бъдат похарчени за мерки за спестяване на енергия, а още 1 млрд. - за намаляване на вредните емисии.

Холандското правителство иска поне 20 на сто от употребяваната енергия да е от възобновяем източник до 2020 г. Правителството смята да работи с пазарни участници и с научни институти, за да стимулира използването на морския вятър, биогорива и други за генериране на енергия.

Планира се построяването на „енергиен остров“ в Северно море за производство на електроенергия от приливите и отливите и от вятъра. Освен това правителството ще проучва възможности за генериране на електроенергия чрез разликата между сладката и солената вода и отглеждането на водорасли за производство на биогорива.

В момента ядрената енергия, генерирана от единствената ядрена електростанция в страната в град Борселе, представлява 4 на сто от производството на ток в Холандия. Страната внася ядрено електричество от Франция и Белгия, което представлява 5 на сто от потреблението на ток в Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още