fallback

Нов рекорд за петрола, последван от силен спад

Новината, че Саудитска Арабия ще увеличи доставките доведе до успокояване на пазарите след паника, настъпила заради проблеми с добива в Северно море

10:08 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол регистрира поредния си рекорд вчера, когато беше съобщено за пожар, довел до спиране на добива на суровината в Северно море. Това доведе до значителен ръст на котировките с над 5 долара и така се стигна до нов рекорд от 139,89 долара за барел на американския пазар.

За силното поскъпване на черното злато влияние оказа и отстъплението на американския долар от вчера, което отново накара мнозина да пренасочат инвестициите си към пазара на суровини.

Опасенията за проблеми с доставките обаче бяха разсеяни бързо, след като Саудитска Арабия обяви увеличаване на добива с 200 хил. барела дневно от началото на следващия месец. Така износът на страната ще достигне 9,7 млн. барела на ден. Причината за този ход на арабската държава е мнението на нейния ръководител крал Абдула, че настоящото ниво на котировките е прекомерно високо.

В крайна сметка вчерашната сесия в Ню Йорк приключи с понижение на котировките до 134,61 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през юли губят 53 цента до 134,08 долара за барел в азиатската търговия.

Вчера Брентът също стигна до нов исторически връх при 139,32 долара за барел, но в края на търговията на лондонската борса вчера котировките отстъпиха до 134,71 долара за барел. Към момента фючърсите с доставка през август продължават да поевтиняват, като цената им пада до 134,20 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още