fallback

Цената на петрола остава стабилна при 136 долара за барел

Стачка в нигерийска рафинерия тласна котировките нагоре, но въпреки това цените се задържаха без резки движения

09:15 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол задържа котировките си относително стабилни през изминалото денонощие, макар в американската сесия да се наблюдаваше натиск по посока поскъпване заради стачка в поделението на Chevron Corp. в Нигерия. Служителите в африканската държава протестират срещу условията на труд и са дали срок на ръководството до 18 юни, за да бъдат изпълнени стачните искания. При задълбочаване на проблемите може да се стигне до спад на производството с 350 хил. барела дневно, съобщава Bloomberg.

На борсата в Ню Йорк петролът с доставка през юли повиши цената си с 0,3 на сто (36 цента) до 136,74 долара за барел. В електронната търговия също се наблюдава минимално движение нагоре, като по време на азиатската сесия котировките са на нива 136,75 долара за барел, или с 10 цента по-високо.

Търговията в Лондон също остава стабилна, като на електронната платформа на борсата контрактите с доставка през юли, срокът за сключването на които изтича днес, понижават стойността си с 9 цента спрямо вчерашното затваряне и се търгуват по 136,00 долара за барел. Августовските фючърси се понижават дори повече, като по време на сесията в Азия губят 18 цента до 137,07 долара за барел.

В рамките на настоящата седмица черното злато се търгува в доста широк рейндж, като видяхме нива между 130,80 и 138,30 долара за барел. Резките движения се дължат на несигурността относно задоволяването на търсенето през следващите месеци, като търговията се влияе от почти всяка новина за състоянието на американския пазар и изгледите пред сигурността на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още