fallback

Подготвят колосално поглъщане в бирения сектор

Най-големите по продажби в света InBev с оферта за придобиване на производителя на Budweiser за 46,3 млрд. долара

14:49 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Белгийският производител на бира InBev отправи оферта на стойност 46,3 млрд. долара за производителя на бирата Budweiser Anheuser-Busch Cos., заявявайки, че разчита на „силна подкрепа“ от банките за финансиране на сделката, предава Bloomberg. Ако бъде осъществена, това ще бъде най-голямото придобиване под формата на кешово разплащане в сектора.

Пивоварната компания InBev, която е с най-големи приходи в сектора в световен мащаб, съобщи вчера, че възнамерява да оферира за сделката с помощта на банков заем от група финансови институции, начело с Banco Santander. От отсрещната по предложението страна – Anheuser, заявяват, че ще обмислят офертата въпреки твърденията, че фамилията-основател на компанията – Busch, ще се противопостави на сделката.

В случай че придобиването бъде реализирано, InBev ще закупи нова световноизвестна марка след Stella Artois и Bass – Budweiser, която има 132- годишна история. Очакванията на пазарите за споразумение доведоха до ръст в цената на акциите и на двете компании, като тези на InBev напредват с 3,4 на сто (1,62 евро) до 48,91 евро за брой. Белгийската компания води активна политика по придобивания, като за последните 20 години успя да се превърне от фамилна пивоварна до най-големият по продажби играч в сектора.

Пазарната капитализация на Anheuser скочи с над 10 на сто преди началото на днешната сесия в САЩ. Предложената от InBev цена е с 11 на сто над вчерашното ниво на котировките на Anheuser на американския пазар. В резултат на това акциите на щатския пивовар скочиха с 4,38 долара (7,5 на сто) само в рамките на вчерашната електронна търговия. Като причина за сделката се сочи фактът, че макар InBev да продава в над 130 държави, тя генерира едва 1 на сто от приходите си в САЩ.

Благодарение на агресивната си политика InBev успя да измести Anheuser-Busch от първото място по продажби, което американците държаха в продължение на 50 години, добавя Bloomberg. На американския пазар Anheuser продава и чужди бири, като например Beck's, които са основен конкурент на InBev.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още