fallback

Съоснователят на Google Сергей Брин ще лети в Космоса

Американската компания Space Adventures ще купи собствен полет за космически туризъм, като Брин вероятно ще е член на екипажа

14:23 | 12.06.08 г.

Американската компания Space Adventures, която организира пътувания с руски ракети до Международната космическа станция за богати изследователи, възнамерява да купи собствен полет с космически кораб „Союз“ през 2011 г., като съществува възможност да купи и още, съобщава International Herald Tribune.

Една от личностите, която вероятно ще заеме едно от двете места при полета, е Сергей Брин, съоснователят на Google. Той е инвестирал 5 млн. долара в компанията, които вероятно ще служат само като депозит за подобно пътуване.

„Аз съм голям привърженик на изследването и комерсиализацията на космическото пространство и с нетърпение чакам възможност да пътувам в Космоса“, казва Брин.

Неговата компания е спонсор на Google Lunar X Prize, конкурс на стойност 25 млн. долара за изпращане на безпилотен кораб на Луната.

Базираната във Вирджиния Space Adventures е единствената компания, която изпраща туристи в Космоса, като досега е изпратила петима. Въпреки това не е ясно докога тя ще може да продължи да предлага тази услуга. Виталий Лопота, президент на руския производител на космически кораби „Енергия“ казва, че не е почитател на космическия туризъм и, че неговата страна предлага услугата на отделни изследователи, за да помага на бюджета си.

„Ние построихме Международна космическа станция не за космическите туристи, а за обслужване на нуждите на хората на Земята“, казва той.

В края на миналата година директорът на руската космическа агенция Роскосмос Анатоли Перминов заяви, че присъствието на туристи в руските космически кораби по време на полети към Международната космическа станция (МКС) може да стане „проблематично“ след 2009 г.

Анатолий Перминов, шеф на Руската космическа агенция, често споменава, че местата за туристи може би ще изчезнат през 2010 г., когато членовете на екипажа на станцията ще се увеличат на шестима от трима и ще изисква повече места в космическия кораб.

Space Adventures е резервирала места за полети до космическата станция за този октомври и за април 2009 г. Клиентите са платили от 20 млн. до 40 млн долара за пътуването. От компанията не дават информация каква е цената на частния полет.

Досега Space Adventures резервираше свободно място на кораба „Союз“, който така или иначе пътуваше до станцията.

За частната мисия Space Adventures ще резервира две места в триместния космически кораб, като третото място ще се заема от руски командир. Мисията ще бъде организирана, така че да не пречи на официалните полети на астронавтите към и от станцията, казват от компанията.

Пътниците ще имат по-голям контрол върху полета и няма да се чувстват като излишен товар в държавно-финансиран полет, казва Том Джоунс, бивш астронавт и консултант на Space Adventures.

Те ще разполагат с по-голяма свобода да правят експерименти на борда на „Союз“, чийто товарен капацитет е малък, като по-голямата част се заема от товари, необходими за дейността в станцията.

Според Ерик Андерсън, изпълнителен директор на Space Adventures, този ход означава, че тя се превръща в компания за космически мисии, а не просто продавач на свободни места.

За в бъдеще мисиите може да предоставят възможност за пътуване и до други дестинации като частни космически станции, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още