fallback

Куба се отказа от основен принцип на марксизма – премахва равните заплати

Планира се отмяна на равното заплащане за всички кубинци, ще има възможности за печелене на бонуси

10:33 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Куба е на път да изостави един от основните принципи на комунистическото управление, който е застъпен в страната. Според високопоставен представител на карибската държава се очаква да бъде премахната системата за равно заплащане на работниците, която е въведена още с революцията от 1959 година, съобщава ВВС.

Заместник-министърът на Куба Карлос Матьо е завил, че сегашната система на заплащане не е пригодна в настоящата ситуация. Неговото мнение е, че диференцирането на възнагражденията ще спомогне за подобряване на производството и услугите. Едно от основанията за тази стъпка е това, че сегашната система демотивирала работниците да подобряват уменията и работоспособността си.

В материал за официоза на комунистите в Куба Granma Матьо е посочил, че работниците ще получават минимум 5 на сто при постигането на заложените цели. Мениджърите пък биха могли да спечелят бонус в размер на 30 на сто от заплатата си, ако техният екип повиши производителността си.

„Вредно е да се дава на работниците по-малко, отколкото заслужават, но също така е и вредно да им се дава повече, отколкото заслужават“, цитира думите на министъра вестник Granma.

Новият президент на страната Раул Кастро, който пое властта от брат си Фидел през февруари, представи пред обществото серия от планирани реформи, които да подобрят икономическото положение и да помогнат на страната да излезе от кризата, в която се намира. Повечето от до момента започнатите реформи засягат премахване на рестрикциите, като например разрешаването на ползване на мобилни телефони и компютри.

Според оценки на анализатори влиянието върху покупателната способност на кубинците ще бъде доста ограничена. Причината е, че средната заплата за всички в страната – от доктори до фермери е около 20 щатски долара на месец, съобщава BBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още