fallback

ЕК: ЕС трябва да вземе мерки за понижение цените на горивата

Само преди дни министри от ЕС не подкрепиха предложението на президента на Франция за намаляване на някои данъци върху горивата

15:12 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да предприемат мерки по снижаване на цените на енергоносителите. Това е заявил официален представител на Европейската комисия, съобщи Итар-Тасс.

Представителят на ЕК е коментирал първите резултати от все още продължаващото заседание на колегията на ЕК по проблемите, касаещи високите цени на горивата.

До момента ЕК е стигнала до съгласието, че въпросните мерки трябва „да се вписват в общата дългосрочна стратегия на ЕС за намаляване на външната зависимост на общността от вноса на петрол и газ”, вкл. максимално широко използване на възобновяеми енергийни източници и разработка на икономически ефективни технологии за производство на биогорива.

В близките дни ЕК би трябвало да подготви препоръки за понижаване влиянието на високите цени на петролните продукти върху европейската икономика и да ги представи за разглеждане на срещата на върха на държавните и правителствени глави на страните от ЕС, която ще се състои на 19 и 20 юни в Брюксел.

Миналата седмица Люксембург определи пределна цена на дизеловото гориво в страната от 1,24 евро за литър. А само преди около 10 дни министри от ЕС не подкрепиха предложението на президента на Франция за намаляване на някои данъци върху горивата, с цел да се снижат крайните им цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още