fallback

Lehman губи $2,8 млрд. за тримесечието, ще увеличава капитала с 6 млрд.

Институцията очаква рекордна загуба, окончателните данни се очакват на 16 юли

15:18 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Четвъртата по големина компания за инвестиционно банкиране в САЩ Lehman Brothers Holdings очаква рекордна загуба от 2,8 млрд. долара за тримесечието. С цел покриване на негативните резултати и отписванията на активи фирмата планира привличането на нови 6 млрд. долара от капиталовите пазари, предава АР. По този начин Lehman ще добави нова сериозна сума към капитала си, след като от февруари насам компанията е набрала 8 млрд. долара.

„Много съм разочарован от резултатите през настоящото тримесечие“, заявява Ричард Фулд, изпълнителен директор на Lehman в съобщение до инвеститорите. „Както и да е, с подсиления ни баланс и подобряването на пазарните условия от март насам, ние сме в добра позиция да обслужваме клиентите си и да преследваме корпоративната стратегия“, казва още той.

Плановете на Lehman са на инвеститорите да бъдат предложени обикновени и привилегировани акции, които да могат да бъдат конвертирани в обикновени след три години, като не е посочен обемът на предлаганите емисии. Това доведе до спад с 3,49 долара на книжата на институцията и преди началото на днешната сесия стойността им пада до 28,80 долара за един брой.

Акциите на Lehman губят около 11 на сто в предварителната търговия на борсата в Ню Йорк, като основната причина за това е съобщението, че е извършена продажба на активи за около 130 млрд. долара по време на второто тримесечие. Това е било продиктувано от необходимостта да бъдат редуцирани експозициите, свързани с ипотечния пазар и заемите с ливъридж с около 20 на сто, се казва в официално съобщение на институцията, разпространено днес. Очаква се окончателни данни да бъдат оповестени на 16 юни.

До момента финансовите компании в света са привлекли над 285 млрд. долара от инвеститори, а загубите и отписванията на активи доближават колосалните 390 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още