fallback

Русия може да търгува петрол и газ в рубли след 10 години

За да стане рублата световна резервна валута, в страната трябва да има ниска инфлация и по-стабилен курс, смята Алексей Кудрин

13:53 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия може да търгува в рубли петрол и газ след 10 години, е казал днес руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, цитиран от Прайм-Тасс. По думите му, за да стане рублата световна резервна валута, в страната трябва да има ниска инфлация и по-стабилен курс, за което е необходимо време.

Кудрин е дал пример, че Китай вече съхранява част от своите валутни резерви в рубли. Освен това страните от бившия Съветски съюз вече са започнали да използват рублата като разплащателно средство помежду си, но би трябвало този процес да се разшири.

Кудрин смята, че тъй като Русия активно търгува с Германия и Финландия, следващата стъпка е част от разплащанията с тези страни да бъдат в рубли.

Руският финансов министър е изказал становище, че би трябвало да се намери нова формула за работа на Световната банка, според която банката да се занимава и с развитие, а не само с кредитиране, и в тази връзка финансовата институция би могла да се нарича не банка, а фонд или агенция за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още