fallback

Кудрин: Русия ще е добре, дори петролът да падне до 55 долара

Според руския финансов министър работата на правителството е насочена към подготовката за възможността за такова понижение

11:19 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия безболезнено ще понесе евентуално понижение на цените на петрола до 55 долара за барел, е казал по време на икономическия форум в Санкт-Петербург вицепремиерът и министър на финансите на Русия Алексей Кудрин, цитиран от Интерфакс. По думите му работата на правителството е насочена към подготовката за възможността за такова понижение.

„Такъв спад на цените на петрола незначително ще повлияе на икономическия ръст на Русия”, счита Кудрин, тъй като „понастоящем прирастът на брутния вътрешен продукт основно се дължи на несуровинните отрасли“.

През март Кудрин беше изразил становище, че цената на петрола вече не се регулира от търсенето и предлагането, а е спекулативна. Според руския финансов министър цена от 100 долара за барел не може да се разглежда като надеждна, стабилна и прогнозируема. Министърът напомни, че в началото на 2007 г. цената на петрола беше около 50 долара за барел.

В началото на тази година Министерството на финансите на Русия повиши прогнозите си за средно годишната цена на петрола, върху която пресмята бюджетните приходи на страната, от 53 долара на 74 долара за баел, а за периода до 2010 г. - на 62 долара за барел.

Тогава Кудрин отбеляза, че „74 долара е напълно разумна и адекватна цена за планираните бюджетни приходи за 2008 г., но благодарение на стабилните запаси във вид на Резервен фонд, Русия е подготвена за падане на цените на петрола на световните пазари до 50 долара да барел и дори по-ниско”.

Междувременно тази сутрин цените на петрола на световните пазари отбелязаха лек спад след драстичния си скок в петък, когато надминаха 135 долара за парел. Принос за това имаше изявлението на министъра на петрола на Саудитска Арабия, нарекъл нарастването на цените „неоправдано“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още