fallback

Цената на петрола надолу след вербална интервенция на Саудитска Арабия

Седмицата започна със спад на котировките, тъй като силният ръст от последните дни бил „неоправдан”

08:56 | 09.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол отстъпи от рекордните нива, регистрирани в петък, след като петролният министър на една от най-големите страни-износителки на суровината – Саудитска Арабия - направи изказване, с което нарече ралито от последните дни „неоправдано”. Али ал-Наими е на мнение, че цените се движат от нефундаментални фактори, предава Bloomberg, позовавайки се на държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

В петък цената на черното злато скочи с над 10 долара за барел, което накара мнозина специалисти да направят прогнози, че глобалният икономически растеж вероятно ще бъде забавен. Въпреки днешния спад настроенията на пазара като цяло остават „бичи и ще е необходимо време, докато данните за търсенето покажат забавяне”, а оттам и спад в цената, смята Виктор Шум от консултантската фирма Purvin & Gertz Inc.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през юли загубиха 0,82 долара (0,59 на сто) и в азиатската търговия са на нива от 137,72 долара за барел. През последната сесия на миналата седмица фючърсите се „изстреляха” с близо 8,5 на сто до 138,54 долара за барел, като в рамките на сесията имаше сделки и над 139 долара.

В Лондон Брентът също започна седмицата с понижение от 1,26 долара (0,92 на сто) до 136,43 долара за барел. Рекордът, който постигнаха петролните контракти с доставка през юли, беше 137,69 долара за барел и дойде след ръст на котировките от 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още