fallback

Г-8 ще убеждава Китай и Индия да намалят енергийното си потребление

Към момента двете държави отказват да се присъединят към дългосрочните цели за намаляване на вредните емисии

14:47 | 07.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Групата на осемте най-развити държави (Г-8) възнамерява да убеди Китай и Индия да приемат мониторинг по съкращаването на потреблението на енергия, съобщи Bloomberg. Според Япония е необходима силна подкрепа за съкращаването на енергийните разходи от страна на бързоразвиващите се икономики.

Енергийният секретар на САЩ - Самюъл Бодман, японският търговски министър - Акира Амари и представители на останалите членки на Г-8 ще проведат среща с шефа на китайското енергийно министерство - Янг Гуобао, корейския министър на икономиката - Лий Юн-Хо и индийски официални представители, на която ще обсъдят опазването на енергийните ресурси.

Този уикенд в Япония се провежда среща на енергийните министри от Г-8.

Към момента Китай и Индия отказват да се присъединят към дългосрочните цели за намаляване на вредните емисии, договорени в Киото през 1997 г., под предлог, че икономическият растеж е приоритет. Миналата година Китай доброволно предложи да вземе мерки за ограничаване на емисиите, за които се смята, че допринасят за глобалното затопляне, без обаче да се ангажира с конкретни цифри и срокове.

В края на месец май тази година представители на страните от Г-8 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Русия и Канада) предложиха вредните емисии да бъдат намалени с 50% до 2050 г. Проектът може да даде основа за сключването на нов дългосрочен договор, след този от Киото, който изтича през 2012 г.

Договорът от Киото, подписан от 37 държави, предвижда намаление на вредните емисии с 5,2% за периода 1990 г. - 2012 г.

Страните от Г-8 заедно с Китай, Индия и Южна Корея формират около 65% от световното потребление на енергия. По данни на Международната енергийна агенция (IEA), публикуани вчера, за справяне с глобалното затопляне са необходими 45 трлн. щатски долара. Държавите трябва да харчат по 1% от годишния си БВП, за да намалят наполовина емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 2050 г., смятат от агенцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още