fallback

Сривът на долара изведе петрола в близост до нов рекорд

Котировките на черното злато отново минаха над 130 долара, Брентът стига 133,20 долара за барел

17:01 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Подновеният спад в курса на американския долар доведе до силно рали в цените на петрола, които продължиха да напредват силно в европейската търговска сесия. Зелените пари регистрираха впечатляващ срив през последните 24 часа, водени надолу от очаквания за по-високи лихви в еврозоната и слаби данни за пазара на труда в САЩ.

От вчера следобед еврото е поскъпнало с 3,2 на сто от 1,5366 до 1,5680 EUR/USD, като особено впечатляващи бяха възходите непосредствено след изявлението на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише и публикуването на данните за безработицата в най-голямата световна икономика.

Поевтиняването на долара доведе след себе си рязък скок в цената на петрола. След като във вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк контрактите на американски лек суров петрол поскъпнаха с близо 5,5 долара, в днешната европейска търговия се стигна до ръст с 3,9 долара и към момента цената на юлските фючърси достига 131,70 долара за барел.

В първите минути на днешната търговска сесия черното злато буквално се „изстреля“ до 134 долара за барел, което е съвсем близо до рекорда от 22 май, когато бяха достигнати 135,09 долара.

В Лондон днес петролът от сорта Брент продължи ралито, донесло ръст от над 6 долара през изминалото денонощие, и поскъпна с нови 5,66 долара (4,44 на сто) до 133,20 долара за барел по време на сесията. Рекордът в цената на Брента е 135,14 долара за барел, което изглежда постижимо при резките движения от последните дни.

Волатилността на пазара е доста голяма, което се вижда от факта, че само в рамките на един ден цените на петрола варират в граници от около 10 долара. Такава пазарна ситуация в номинално изражение не е била наблюдавана в историята, коментират анализатори, цитирани от немския вестник FAZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 06.06.08 г.
fallback
Още от Свят виж още