fallback

Блоговете – малък брой участници привличат голяма публика и стигат до върха

Няколко хитопези и намеци за бъдещето на медиите в интернет, изказани от президента на Google за Европа, Близкия изток и Африка

14:11 | 05.06.08 г.

Блоговете са като „Мюзик Айдъл“ - малък брой участници привличат голяма публика и стигат до върха, казва Никеш Арора, президент на Google за Европа, Близкия Изток и Африка и вицепрезидент на Google UK. Думите му са цитирани в блога на журналиста от британския вестник Guardian Стивън Брук.

По време на форума на редакторите от конференцията World Association of Newspapers 2008 Арора говори за сегашното изобилие от блогове и оставя впечатление, че то няма да продължи дълго.

Освен това той прогнозира, че в бъдеще вестниците ще се разделят на компоненти в интернет, защото платформата е подходяща за специалисти. От 1,3 млрд. души, ползващи интернет сега, броят им ще нарасне може би до 3 млрд. през следващите пет години. Това ще бъде голяма възможност, защото съдържанието лесно се разпространява онлайн.

Голямото предизвикателство пред вестниците обаче ще бъде разделянето на компоненти на общия пакет. Ако към момента един традиционен вестник съдържа новини, спорт, изкуство и други рубрики, това не е бъдещето. „Днес намирам различни специализирани източници на информация“. Вестниците ще трябва да решат проблема как да бъдат специализирани за много читатели в мрежата.

Арора отправя още едно предизвикателство към вестниците, които разчитат на статута си на доверие и правдоподобност. „Предизвикателството в интернет света е разводняваш ли марката си, ако се ангажираш с читателите?“. След което сам отговаря на въпроса си: „Това поколение (което е основен читател на новите медии) не иска да му се казва, то иска да участва в съставянето на мнения“.

Според Никеш Арора в уеб икономиката занапред все повече хора ще плащат за онлайн съдържание, стига то да е качествено. Той намеква и че медиите, които разпространяват едни и същи материали, са обречени на по-малки приходи, защото потребителите ще търсят по-обособен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още