fallback

Заплатите в Румъния с още по-висок ръст заради недостиг на работници

Нивото на безработица се е понижило до 3,9 на сто през април от 5,2 на сто при присъединяването на страната към ЕС

14:03 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на заплатите в Румъния, който според централната банка на страната е основният източник на инфлационен натиск, се е засилил през април заради недостига на работна ръка след приемането в ЕС, съобщи Bloomberg.

Средната работна заплата през месеца е нараснала с 24,8 на сто на годишна база до 1282 леи (546 долара), по данни на Националния статистически институт на Румъния. През март бе отчетен ръст на заплатите със 17,7 на сто на годишна база. На месечна база през април заплатите са се увеличили със 7,6 на сто.

Влизането на страната в ЕС в началото на миналата година доведе до ръст на чуждестранните инвестиции в строителството и промишлеността, с което пък нарасна търсенето на работници. Освен това сега румънските граждани могат да пътуват по-лесно за намиране на работа в Западна Европа, което създава недостиг на работна ръка.

От централната банка, която повишава лихвите на всяко свое заседание от октомври насам до 9,75 на сто в момента – най-високото ниво в ЕС, подчертават, че ръстът на заплатите представлява опасност за по-нататъшно усилване на инфлацията, която беше на двегодишен максимум през април при 8,6 на сто.

Нивото на безработица се е понижило до 3,9 на сто през април от 5,2 на сто при присъединяването на страната към ЕС. От Румънската асоциация на строителните компании пък обявиха, че секторът се нуждае от допълнителни 300 хил. работници само, за да изпълнява в график сегашните си проекти.

Вчера румънски икономисти прогнозираха, че ръстът на заплатите ще се забави до 14 на сто до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още