fallback

Шефът на скандалния брокер на Societe Generale обвини банката за провала си

Прекият ръководител на Кервиел се оплаква, че е бил назначен, без да има нужния опит, и че не му е предоставяна информация

13:31 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ерик Кордел, прекият ръководител на Жером Кервиел, смята, че причина за провала му да установи навреме действията на брокера, довели до загуби за Societe Generale от близо 5 млрд. евро, е самата финансова институция. Според Кордел банката го е назначила на ръководната позиция, въпреки че той не е имал нужния опит и не са му били давани напътствия за изпълнение на функциите му.

„Мисля, че по-опитен ръководител на брокерския отдел вероятно би могъл да разкрие измамите на Жером“, казва наскоро уволненият Ерик Кордел в интервю за вестник „Фигаро“.

„Аз съм специалист по финансов инженеринг, не съм брокер (...), при назначаването (като ръководител в брокерския отдел на Жером Кервиел) след пет години работа в Токио по специалността ми, имах мениджърски опит, но не и като брокер. Нямах напътствия, обучение, информация. Не знаех, че Жером Кервиел е „с минало“. Това би променило поведението ми“, посочва Кордел.

Той представя Кервиел като един от най-опитните членове на екипа, допълвайки, че брокерът му е бил представен като човек с огромен потенциал, като е служел за пример на по-неопитните.

Помолен да коментира липсата на реакция от страна на Societe generale по сигнал през ноември миналата година от германския деривативен пазар Eurex, на който Кервиел е бил заел значителни позиции, Кордел казва, че от банката са разпитали брокера, без да уведомят него – прекия му ръководител.

„Конкретно по времето на този случай бяхме претрупани с големи обеми транзакции. В някои направления дейността ни отбелязваше двойни, дори тройни, ръстове“, обяснява Ерик Кордел. По думите му Кервиел е имал ключова роля в развитието на бизнеса и на него се е разчитало да увеличи допълнително обемите. „Но ако знаех размера на транзакциите в Германия, бих подскочил от изненада“.

Кордел има и трудности да си обясни поведението на Кервиел. „Защо Жером е направил това? Не знам. И защо на 18 януари, когато вече беше разкрит, но все още не бяха ясни всички подробности, той продължи френетично да купува фючърси? Мисля, че никога няма да узная отговора. Изгубил е контрол, искал е да навреди на банката? Или не е могъл да спре заради тръпката, заради желанието за печалба?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още