fallback

Химимпорт ще сътрудничи на Татарстан за модернизацията на летището в Казан

Българската компания Химимпорт АД е избрана за стратегически партнъор за модернизацията на летището в Казан

12:24 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българската компания Химимпорт АД е избрана за стратегически партньор за модернизацията на международното летище "Казан" в Република Татарстан, обяви вчера директорът на летището в Казан, Пьотр Трубаев. Това стана ясно днес от руския вестник "Комерсант".

Вече е подписан договор за сътрудничество с Химимпорт, а сумата на инвестицията, по думите на Трубаев, е между 250 и 400 млн. лв., като за точни цифри може да се говори чак след утвърждението на проекта, тъй като той все още е във вид на макет.

"В най-скоро време проектът ще бъде утвърден", заяви Трубаев, цитиран от в."Комерсант".

На 7 февруари Химимпорт АД придоби 6,93% от руската Татинвестбанк със седалище гр. Казан, Република Татарстан.

До момента за днес акциите на Химимпорт АД се търгуват при средна цена 10,69 лв. за акция, което представлява спад с 0,37% спрямо вчера.

Казан получи правото от Международната федерация по студенстски спорт ( FISU) да бъде домакин на лятната универсиада* през 2013 г. В тази връзка експертите прогнозират ръст на инвестициите в града. Министър-председателят на Татарстан, Рустам Минниханов заяви, че частните и държавните инвестиции във връзка с подготовката за международните игри възлизат общо на 490 млн. евро. Той уточни, че окончателната сума ще бъде известна след няколко месеца - след като бъдат утвърдени сметките.

Президентът на Татарстан Минтимер Шаймиев увери членовете на FISU в това, че необходимата за провеждането на универсиадата инфраструктура ще бъде готова година преди състезанието.

Според Минниханов "най-слабото" място на Казан е летището. Модернизацията му трябва да бъде завършена до 2012 г.

* Универсиадата е световно спортно студентско състезание, в програмата на което влизат 16 вида спортове, три от които се избират от домакините. Възрастта на участниците е от 17 до 28 години.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още