fallback

Все повече рисков капитал от САЩ се инвестира извън страната

Почти три от все пет американски компании за рисков капитал вече инвестират в чужбина

09:58 | 03.06.08 г.

Американските компании за рисков капитал (venture capital) наливат все повече средства извън страната, като сред новите горещи точки за иновации са Тайван, Япония и Израел, пише Ройтерс.

Близо три от все пет компании за рисков капитал в САЩ, или 57%, вече инвестират извън страната, спрямо 46% миналата година, сочи проучване на Deloitte и щатската национална асоциация за рисков капитал NVCA. В него са включени мненията на близо 400 компании от цял свят, включително 163, базирани в САЩ.

Макар и САЩ да остават начело като глобален лидер в сферата на иновациите, президентът на асоциацията Марк Хеесен очаква повече активност с рисков капитал в пазарите, които се нареждат на второ и на трето място.

„Вторичните тенденции са по-интересни, защото показват предстоящите локации“, обяснява Хеесен.

САЩ държат челната позиция във всички анализирани сектори – полупроводници, софтуер, биофармацевтика, медицинско оборудване и алтернативни, чисти технологии.

Германия се нарежда на второ място при иновациите в сферата на алтернативната енергия и медицинското оборудване. 15% от компаниите за рисков капитал пък казват, че Тайван разполага с най-добрата технология за полупроводници след САЩ. Индия е втора относно софтуерните иновации, следвана от Великобритания, Израел и Германия.

„Макар и САЩ да остават начело, при иновациите се наблюдава глобализация“, коментира Марк Йенсен, управляващ партньор в Deloitte.

Миналата година щатските компании за рисков капитал са вложили близо 9 млрд. долара, или една пета от общите си инвестиции, в стартиращи компании в други страни. Около 2,5 млрд. долара от тях са отишли в Китай и Индия, които остават два от най-горещите развиващи се пазари за рисков капитал, спрямо 1,9 млрд. долара през 2006 г., сочат данни на Thomson Reuters и асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още