fallback

Ръстът на Венецуела се забавя заради национализацията

Инвестициите в страната са намалели през първото тримесечие с 1,8 на сто

15:29 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки че рекордните цени на петрола пълнят хазната на Венецуела, икономиката на страната се охлажда заради намалялото потребителско търсене, пише Ройтерс. Според Bloomberg пък забавянето се дължи на предприетата национализация, която е довела до спад на инвестициите.

Ръстът на икономиката за първите три месеца на годината е бил под очакванията на ниво от 4,8 на сто спрямо 8,8 на сто за сравнимото тримесечие на 2007 г. Ръстът е най-нисък от 2003 г. насам, когато политическа криза доведе до прекъсване на дейността на петролния сектор.

Преди няколко седмици правителството и анализатори прогнозираха, че ръстът на икономиката за първото тримесечие ще възлезе на между 6 и 7 на сто.

Венецуела, която е членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за няколко години отчиташе силен растеж благодарение на петрола, но през 2007 бе отчетена инфлация от 22,5 на сто, съпроводена със спорадичен недостиг на някои храни и бързо спадащи нива на местната валута – боливар, на черния пазар.

Ръстът на икономиката се забавя, въпреки че президентът Уго Чавес използва рекордните петролни приходи за увеличаване на държавния контрол върху икономиката.

Инвестициите в страната са намалели през тримесечието с 1,8 на сто. „Парадоксално е, че инвестициите намаляват в условията на толкова високи цени на петрола“, коментира Алберто Бернал от Bear Stearns Cos. В Ню Йорк. „Това означава, че съществуват големи въпросителни пред инвеститорите относно бъдещето на страната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още