fallback

С 16% паднаха продажбите на мобилни телефони в Европа

Причината: забавянето на икономиката на Стария континент; в световен мащаб е отбелязан ръст от 14% за първото тримесечие на годишна база

14:58 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на мобилни телефони в Западна Европа са паднали през първото тримесечие заради забавянето на икономиката, докато в страните с развиващи се икономики, най-вече в Азия и Африка, се отбелязва растеж, показват цитирани от Ройтерс данни на изследователската компания Gartner.

Регистрираният спад в Западна Европа, който е първи от 2001 г. насам (откогато се прави изследването), е от 16,4% на годишна база. В целия свят продажбите нарастват средно с 13,6% до 294,3 млн. апарата за тримесечието.

Основният печеливш от скока на пазара в световен мащаб е финландският гигант Nokia, чийто пазарен дял се увеличава до 39,1% за първото тримесечие спрямо 35,5% за съответния период на 2007 г. Обемът на продажбите на компанията е нараснал със 7,5 на сто за тримесечието, като се намеква за евентуално забавяне на дейността в Европа.

Южнокорейската компания Samsung държи 14,4% от световния пазар за първите три месеца на годината спрямо 10,2% за американската Motorola.

Най-засегната от спада в Европа е Sony Ericsson, която предлага на европейския пазар много модели във високия ценови клас. Пазарният дял на компанията се е понижил до 7,5 на сто.

Възползвайки се от тази слабост на японско-шведската група, LG Electronics завладява четвъртото място по продажби в сектора, като увеличава пазарния си дял до 8 на сто.

От Gartner очакват като цяло продажбите на мобилни телефони в света да се повишат с между 10 и 15% тази година заради силното търсене в страните с развиващи се икономики. Предишните прогнози на специалистите бяха за среден годишен ръст от 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още