fallback

Индонезия ще напуска ОПЕК

Страната вече не е нетен износител в резултат на нарасналото вътрешно търсене и правителството обмисля изтегляне от организацията

12:40 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Индонезия планира да прекрати членството си в Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), тъй като вече не е нетен износител на суровината заради нарасналата вътрешна консумация, предава ВВС. Новината е потвърдена от министъра на енергетиката Пурномо Юсгианторо, добавя информационната агенция.

Към момента Индонезия е единствената държава от Югоизточна Азия, която членува в ОПЕК. За превръщането й в нетен вносител на петрол са допринесли както бързото нарастване на икономиката, така и намаленият добив от петролните полета в страната. Очаква се членството да бъде прекратено по-късно през настоящата година, когато изтича настоящият договор за присъединяване към организацията.

Въпреки очакванията за напускане на ОПЕК, правителството вероятно ще остави отворена вратата за евентуалното оставане в организацията. За такова развитие може да се съди по усилията на Индонезия да привлече чуждестранни специалисти за разработване на залежите и откриване на нови находища в страната. Проблемите, които се посочват от чужденците обаче, са свързани с големия политически риск, произтичащ от високата корупция и слабата съдебна система, което силно ограничава желанието за инвестиции, добавя ВВС.

Производството на петрол в Индонезия възлиза на 860 хил. барела дневно, но търсенето през последните години се увеличава все повече. Наред с това добивът в основните находища, които са разположени в северната част на страната се свива непрекъснато, което принуждава страната да внася петрол от Иран, Саудитска Арабия и Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още