fallback

Експерти: Добивът на руски петрол ще нарасне, ако Путин намали акциза

Производството може да нарасне до 12 млн. барела дневно от сегашните 9,72 млн. барела

17:17 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Производството на петрол на Русия може да нарасне до 12 млн. барела дневно, ако правителството на премиера Владимир Путин намали акцизите, коментира в интервю за Bloomberg милиардерът Шалва Чигирински.

„Само Путин може да го направи“, твърди Чигирински, който е собственик на листваната в Лондон компания Sibir Energy Plc. „Сега той е в позиция да взема решения, които са дълга, болезнена и неосъществима бюрократична процедура в Русия“.

В понеделник Путин одобри план за намаление на акциза, за да стимулира производството на петрол, който план може би ще бъде изпратен на законодателните власти тази седмица. Добивът на суровината в Русия, която е най-големият й износител след Саудитска Арабия, се понижи до 9,72 млн. барела дневно през април – най-ниско ниво от 18 месеца, тъй като са нараснали разходите за разработване на по-стари находища и за изпълнение на нови проекти във все по-отдалечени региони.

„Русия има огромни петролни резерви и ако правителството намали акциза, има възможност за увеличаване на производството“, смята Чигирински.

Намаляването на акциза ще насърчи и инвестициите в нови сондажи и находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още