fallback

Сорос: Спекулантите са виновни за рекордните цени на петрола

На пазара има балон, той обаче вероятно няма да се спука, докато САЩ и Великобритания не изпаднат в рецесия, смята милиардерът

12:49 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Спекулантите са главно отговорни за рекордните цени на петрола през последните месеци, които затова изглеждат като балон, заявява в интервю за Daily Telegraph милиардерът инвеститор Джордж Сорос.

Коментарът му идва едва дни, след като цената на петрола достигна рекордните 135 долара за барел заради спекулации, че суровината ще поскъпне скоро до 200 долара.

Въпреки че слабият долар, намаляващите доставки от Близкия Изток и рекордното търсене от страна на Китай може да обяснят отчасти ръста на цените на енергийните продукти, пазарът на суров петрол се влияе все повече от спекулации, подчертава Сорос. „Графиката на цената има параболичната форма, характерна за балоните“, твърди той.

Коментарът му е важен не само защото Сорос е един от най-известните в света инвеститори в хедж фондове, но и защото според мнозина експерти спекулациите са само малък фактор при цените на петрола, коментира изданието.

По думите на Сорос обаче балонът няма да се спука, докато САЩ и Великобритания не изпаднат в рецесия, след което цените може да паднат силно. От друга страна, поскъпването на петрола и храните ще натежи и ще утежни рецесията, смята Сорос.

Милиардерът предупреждава, че Великобритания е изправена пред най-лошата си икономическа буря, надминаваща тези от 70-те и началото на 90-те години на миналия век, заради спада на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:42 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още