fallback

Сигнали за стабилизация на пазарите на храни

Цената на ориза пада до ценово ограничение за втора поредна сесия заради премахване на ограниченията за износ от големите производители

09:43 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

След продължилото няколко месеца силно поскъпване на хранителните суровини на стоковите борси, започват да се наблюдават сигнали за стабилизиране на ситуацията. Пример за такава тенденция е цената на ориза, която регистрира понижение до ценовото ограничение за търговия вече две поредни сесии.

Основна причина за поевтиняването на суровината, която е основен хранителен ресурс за около половината световно население, са сигналите от някои основни производители на суровината, че ограниченията за износ ще бъдат премахнати. Такива намерения са декларирани от Камбоджа, а Виетнам и Индия са обявили готовност да облекчат условията за експорт, съобщава Bloomberg.

На стоковата борса в Чикаго цената на ориза с доставка през юли отбелязва второ поредно понижение в размер на ценовото ограничение, което се допуска според условията за търговия. В петък тя се понижи с 50 цента, а при липсата на търговска сесия в понеделник, на електронната платформа на борсата отстъпва с нови 2,5 на сто до 19,85 долара за 100 паунда в азиатската търговия. Въпреки пониженията обаче котировките остават с 88 на сто по-високи в сравнение с миналата година.

Силният ръст на цената на ориза, който достигна ценови рекорд на 24 април при при 25,07 долара за 100 паунда, доведе до социално напрежение и размирици в много страни от Африка и Азия. Населението се вдигна на протести срещу управляващите с искания за контрол върху цените, тъй като оризът е основно средство за препитание в голяма част от развиващите се държави. Това предизвика ограничения в износа на големите производители, тъй като се породиха съмнения за способността за задоволяване на вътрешното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още