fallback

Условията на трудовия пазар за младежи в САЩ най-лоши от 50 години насам

Само около една трета от младежите на възраст между 16 и 19 години в САЩ се очаква да бъдат наети това лято

11:03 | 26.05.08 г.

Очаква се неблагоприятните икономически условия в САЩ да затруднят тийнейджърите при намиране на лятна работа тази година, съобщи United Press International.

Очертава се трудовият пазар за младежите през 2008 г. да е на най-слабото си ниво от над половин век насам, според проучване, цитирано от изданието.

Само около една трета от младежите на възраст между 16 и 19 години в САЩ се очаква да бъдат наети това лято, което е най-малкият дял откакто правителството започва да води отчет през 1948 г. за заетостта при тийнейджърите, показва доклад на Центъра за проучвания на пазара на труда към Североизточния университет в Бостън.

За сравнение 45% от тийнейджърите на възраст между 16 и 19 години са били наети през 2000 г.

Сред малцинствата този дял дори е по-малък, като само 21% от афроамериканците и 31% от населението с испански произход на възраст между 16 и 19 години са били наети миналото лято, по данни на Министерството на труда в САЩ.

„Когато се стигне до рецесия, децата са най-потърпевши“, коментира Андрю Сам, икономист от Центъра за проучвания на пазара на труда, ръководител на проучването. Според него децата остават последни в списъка на чакащите за работа, а сега на „опашката“ пред тях има много други хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още