fallback

Разследват Gaz de France за злоупотреба с монопол

Това не е първият път, когато френската газова компания е обект на разследване от страна на ЕК

17:57 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия започна разследване на френската газова компания Gaz de France (GDF) по подозрение, че ограничава доставките на природен газ във Франция, съобщи Wall Street Journal.

От комисията подозират, че GDF е нарушила европейските антимонополни закони, възпрепятствайки конкуренцията в доставките на синьо гориво в страната чрез „комбинация от дългосрочно ангажиране на транспортен капацитет и мрежа от споразумения за внос“.

Разследването се основава на информация, събрана през 2006 г., по време на обиски в помещения на GDF, където от регулатора са намерили доказателства за умишлено съкратени инвестиции в инфраструктурата, необходима за внос на газ.

Европейският енергиен сектор е голям проблем за антимонополните органи. В няколко продължаващи и в момента случаи срещу бивши държавни енергийни гиганти комисията ги обвинява в изтласкване на конкуренцията и поддържане на изкуствено високи цени на комуналните услуги чрез ограничаване на достъпа на конкурентите до техните снабдителни мрежи.

Ако GDF бъде призната за виновна, ЕК може да й наложи глоба от до 10% от годишния оборот на компанията.

GDF, която е в процес на сливане с друга френска енергийна компания - Suez SA, е била обект на разследване от страна на комисията и преди по подозрения, че е участвала в заговор с E.On AG, като двете компании се споразумели да не продават природен газ на вътрешния пазар на другата група

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още