fallback

Германия все още е първа по износ в света

Въпреки силното предизвикателство на Китай най-голямата европейска икономика продължава да е и най-големият световен износител

15:30 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

За поредна година Германия запазва позицията си на най-голям износител в света, устоявайки на силното предизвикателството на Китай. Това показват данни на федералната служба за външнотърговска информация, цитирани от ДПА.

По-рано същият институт, който се занимава с изследвания и продажби на данни за външната търговия, прогнозира, че бързо разрастващата се икономика на Китай ще изпревари Германия през годината.

Службата обаче отбеляза, че върху Китай отражение са дали валутните колебания, предизвикани от кризата с ипотечното кредитиране в САЩ и страната вече няма никакъв шанс да задмине Германия по износ за тази година.

През първото тримесечие на годината износът на САЩ превиши китайския на фона на слабия долар, от който се възползва целият свят, купувайки американските стоки по-евтино. Прогнозата на службата обаче е, че за цялата година Китай ще изпревари САЩ по износ.

От института посочват, че германският износ в доларово изражение за първото тримесечие е нараснал с 21% на годишна основа до 379,1 млрд. долара, докато износът на Китай за същия период възлиза на 306,1 млрд. долара, или увеличение от 21,4 на сто. Износът на САЩ за същото тримесечие е за 320,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още