fallback

Петролът достигна рекордни нива след доклад на Goldman Sachs

От компанията завишиха очакванията си за цената на петрола за втората половина на годината на 141 долара за барел

10:24 | 17.05.08 г.

Цената на петрола се качи за първи път над 127 долара за барел, след като от Goldman Sachs повишиха прогнозата си за цената и заради спекулации, че покупките от страна на Китай ще натежат на доставките, предаде Bloomberg.

От Goldman завишиха очакванията си за цената на петрола за втората половина на годината на 141 долара за барел от 107 долара.

Възможно е и Китай да увеличи вноса на горива след разрушителното земетресение, което повреди водноелектрически централи.

Цената на суровият петрол с доставка юни нарасна с 2,17 долара, или 1,7 на сто, за да затвори на 126,29 долара за барел вчера на Нюйоркската стокова борса. По-рано през деня фючърсите достигнаха и рекордните 127,82 долара, най-високата стойност, откакто започна търговията през 1983 г.

За седмицата цените нарастват с 0,3%, а за последната година са увеличили стойността си над два пъти.

Цената падна от върха за деня след съобщение от страна на Саудитска Арабия, че ще увеличи производството на суров петрол с 300 хил. барела до 9,45 млн. барела дневно през следващия месец, за да отговори на търсенето. Страната е най-големият износител на петрол и най-влиятелният член на ОПЕК. Вчера президентът на САЩ Джордж Буш се срещна в Рияд с министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими и крал Абдула.

В Лондон цената на юлските доставки на сорт Брент нарасна вчера с 2,36 долара, или 1,9%, до 124,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още