fallback

Растежът в Африка се засилва, бедността обаче не намалява

За сметка на това, за разлика от предишни периоди, икономическият ръст на континента се разпределя сравнително пропорционално в отделните държави

13:23 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

За миналата година ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Африка възлиза на 5,7%, което за пета поредна година надминава средните очаквания. Прогнозата за настоящата година е африканската икономика да отбележи повишение от 6 на сто, се казва в предоставено на Investor.bg изследване за континента на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Растежът обаче няма почти никакво влияние върху стандарта на населението в много африкански държави, което отчасти се дължи на скока в цените на хранителните продукти, посочват от ОИСР.

Силното поскъпване на храните, например на ориза, причини размирици в Буркина Фасо, Египет, Нигерия и Сенегал, където бедното население усети в най-голяма степен тежестта на ситуацията.

За сметка на това, за разлика от предишни периоди, икономическият ръст на континента се разпределя сравнително пропорционално в отделните държави, като повечето от тях могат да очакват увеличение на БВП над 5%.

Според ОИСР качеството на водените макроикономически политики в голяма част от африканските държави е засилило доверието на компаниите и води до възстановяване на инвестиционната активност.

„Икономическият растеж на континента трябва да се запази около 7-8%, за да може да се осъществи една от поставените Цели на хилядолетието за развитие (ЦХР) – намаляване наполовина на дела на живеещите в крайна бедност“, коментират от Африканската банка за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още