fallback

МВФ не вижда светлина в тунела преди началото на 2009

Очакванията на фонда са по-скоро песимистични, възстановяването ще дойде бавно заради разразилата се криза на доверието в пазара

15:04 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Не се очаква възстановяване на световната икономика преди началото на следващата година, макар и по-голямата част от кризата вече да е отминала, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан на конференция в Йерусалим, цитиран от „The Jerusalem Post“.

„Очакванията ни са по-скоро песимистични и не смятаме, че ще има възстановяване на икономиката или край на забавянето й преди началото на 2009 г.“, казва Строс-Кан.

Щатската криза с високорисковите ипотеки се разпространи из финансовия сектор по целия свят, заявява директорът на фонда, добавяйки, че в момента преживяваме криза на доверието, която замразява голяма част от финансовите пазари.

Според представител на Goldman Sachs рисковите апетити през последните месеци на практика са изчезнали. „А ако никой не е готов да инвестира, няма какво много да се случи в икономиката“, казва той. По думите му обаче въпреки това в момента се наблюдават „признаци за стабилизиране на волатилността на пазара и пазарите се държат по-нормално. Някои заемодатели се завърнаха на пазара и някои банки започнаха да отпускат кредити“.

От Goldman Sachs очакват американската икономика да започне да се стабилизира през втората половина на тази година и да покаже растеж през 2009 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:15 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още