fallback

Топ мениджър в Румъния печели за година колкото работник за цял живот

За 30 години обикновеният служител би спечелил 150 хил. евро, докато изпълнителният директор печели 140 хил. евро само за година

17:11 | 15.05.08 г.

Един изпълнителен директор в Румъния печели с 60% повече от останалите управляващи длъжности, три пъти повече от средния управленски персонал и 30 пъти повече в сравнение със средната заплата за икономиката, сочат резултатите от проучване на консултантска компания Mercer, цитирано от Ziarul Financiar. 

Проучването показва, че директор на мултинационална компания получава месечен брутен доход в размер на 11 600 евро.

Средната брутна работна заплата за страната миналата година е била 420 евро, което означава, че редовият работник получава малко повече от 5 000 евро брутен доход годишно.

За повече от 30 години работа, обикновеният служител би спечелил 150 хил. евро, докато един изпълнителен директор печели 140 хил. евро за една година.

„Изпълнителният директор е отговорен пред акционерите за целия бюджет на дружеството, за неговата печалба, за пазарния дял и оборота, който надхвърля 250 млн. евро (в използваната от нас извадка), докато броят на служителите е повече от 3500. Не всеки изпълнителен директор печели толкова много пари“, казва Оана Ботолан, регионален директор на Consulteam - представител на Mercer за Румъния

Заплатите за висшите и средни ръководни длъжности се увеличиха значително през последните две години – между 20% и 50%, и дори на моменти са се удвоили, като се има предвид, че все повече и повече инвеститори започват да развиват дейност на пазара, като в същото време необходимостта от топ мениджъри също се увеличила.

Очаква се, че нетната средна заплата в Румъния ще достигне 1200 евро до 2010 г.

Инвестициите и ускореният икономически растеж, както и "миграцията на мозъци" в чужбина през 90-те години изострят недостига на ръководни кадри.

Румъния е изправена пред най-сериозния недостиг на кадри в света, сочат данните от проучване, проведено от международната компания за набиране на работна ръка Manpower. Най-сериозен е недостигът на инженери, мениджъри и квалифициран персонал.

"Ръководителят на дружеството трябва да познава добре бизнеса, а също и други свързани с него области," добавя Ботолан. Освен това всички топ мениджъри имат между 8 и 12-годишен опит, като през повечето време са били на ръководни позиции.

Данните, анализирани от Mercer, са базирани на нетните парични доходи за един месец (базова заплата), плюс бонуси и други придобивки, които един служител получава.

Проучването на Mercer анализира заплатите в 100 компании на румънския пазар, повечето от които мултинационални, като са разгледани 250 позиции в различни области като потребление, бързооборотни стоки, търговия на дребно, информационни технологии, застрахователна дейност, преработвателна промишленост и машиностроене, фармацевтика, транспорт, дистрибуция и услуги.

Само една от компаниите в изследването развива дейност в банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още