fallback

Петролът с нов рекорд

Пазарите се съмняват в способността на американските рафинерии да посрещнат търсенето на дестилирани горива

09:42 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое нагоре и постави нов рекорд. Причината за новото поскъпване са съмненията относно способността на рафинериите в САЩ да задоволят търсенето на дестилирани горива като отоплителни горива и дизел. Повод за съмненията даде доклад на Международната енергийна агенция, според който през март запасите от дестилирани горива в развитите държави са паднали с 6,7 на сто спрямо съпоставимия период година по-рано до 477,6 млн. барела.

За поскъпването на суровината допринесе и съобщение на иранската информационна агенция Fars News, че президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад, е изявил желание да бъдат преразгледани плановете на страната да бъде съкратен износът на петрол.

По време на сесията в САЩ контрактите с доставка през юни поскъпнаха с 1,57 долара до 125,80 долара за барел. В рамките на сесията черното злато достигна рекордна цена от 126,98 долара за барел. На електронната платформа на борсата фючърсите отстъпват с минималните 2 цента до 125,78 долара за барел.

В Лондон вчера цената на петрола от сорта Брент се повиши с 1,19 долара до 124,10 долара за барел. По време на електронната търговия контрактите с доставка през юни за Брента отстъпват 7 цента от цената си и в азиатската сесия се търгуват по 124,03 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още