fallback

Украински банки не дават ипотечни кредити в националната валута

Сред причините са завишените изисквания на централната банка на страната относно размера на резервите

17:25 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Украинските банки УкрСиббанк, Райффайзен Банк Авал и Укрсоцбанк преустановиха отпускането на ипотечни кредити в националната валута (гривни), съобщава украинското издание „Дело”. 

Посочените финансови институции са лидери на украинския ипотечен пазар, като към началото на годината на тях се падат почти половината от отпуснатите ипотечни кредити в страната.

От Райффайзен Банк Авал обясняват спирането на ипотечното кредитиране в гривни със завишените изисквания на централната банка на страната относно размера на резервите при отпускането на дългосрочни кредити, поради което, с цел икономии, банката преминава към кредитиране само в чужди валути.

От другите две банки пък обясняват, че поради кризата на ликвидността на финансовите пазари техните ипотечни кредити в гривни биха били с високи годишни лихви (около 25%), затова предпочитат временно да прекратят отпускането им.

Все пак не е невъзможно в Украйна да се вземат кредити в гривни, но банките, които ги отпускат, са „обвили в мъгла” лихвените проценти по заемите, пише изданието. Доколкото е известно, към момента годишните лихви по ипотечните кредити в гривни са в рамките на 19%-25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още