fallback

Партньорство между Google и Yahoo изплаши американски организации

Компаниите са провели двуседмичен тест през април, официална сделка засега няма

17:48 | 10.05.08 г.

Коалиция от 16 американски организации призова регулаторните органи в САЩ да разследват потенциално партньорство между Google и Yahoo в сферата на рекламата и търсенето, съобщи BBC.

Призивът идва въпреки факта, че категорична сделка не е обявявана. Коалицията обединява различни организации за граждански права и подкрепа на малцинствени групи.  

Към момента Министерството на правосъдието разглежда теста, който компаниите проведоха през април. Твърди се, че министерството се фокусира върху антитръстовите аспекти на двуседмичния тест. Въпреки това от министерството казват, че нямат коментар по исканията на коалицията, защото към момента няма окончателно споразумение между Yahoo и Google.  

Различни източници твърдят обаче, че понастоящем двете компании изясняват подробностите около потенциално бъдещо споразумение в сферата на рекламата и търсенето, както и че споделят плановете си с антитръстовите регулатори.  

По време на събрание на акционерите на Google в четвъртък председателят Ерик Шмит е заявил: „Ако имаше сделка (с Yahoo), бихме очаквали да бъде структурирана така, че да вземе предвид антитръстовите притеснения, които широко се обсъждат“.  

Това твърдение обаче не е достатъчно за коалицията. В писмо до антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието тя твърди, че подобна сделка ще даде на Google близо 90% от рекламния пазар при търсене и ще засили влиянието на компанията върху достъпа до информация на интернет потребителите.  

„Изправени сме пред възможността никакво съдържание да не може да бъде достъпно без разрешението на Google“, се посочва в писмото.  

„Всички сме засегнати от мега сливанията“, смята Гари Флауърс от Black Leadership Forum, който участва в коалицията. Според него ефектът от подобни големи партньорства никога не е положителен.  

Засега няма коментар от Yahoo или Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още