fallback

Петролът трайно над 125 долара за барел

Черното злато отбеляза най-силната си седмица за последната година, поставяйки рекорд след рекорд

09:29 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нарасналата атрактивност на инвестициите в суровини, породена от неяснотата около бъдещето на американската икономика и страховете от инфлация, изведоха петролa до нов исторически връх при 126,27 долара за барел. Анализаторите отдават силния възход в цената на черното злато и на сигналите, че лихвеният процент в еврозоната ще бъде оставен без промяна заради опасността от силен ръст на потребителските цени.

Размириците в Нигерия, които доведоха до свиване на износа на африканската държава до най-ниските му нива за последните 10 години, както и геополитическото напрежение, свързано с държави като Венецуела и Иран също тласкат котировките нагоре, предава Bloomberg.
 
Последната борсова сесия за седмицата завърши с повишение от 1,84 на сто (2,27 долара) до 125,96 долара за барел в Ню Йорк. За петте работни дни в САЩ суровината поскъпна с 8,3 на сто, отбелязвайки най-големия си ръст от повече от година насам, а за последните 12 месеца цената на черното злато е нараснала двойно.
 
В Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 2,1 на сто (2,56 долара) до 125,40 долара за барел, като в рамките на търговската сесия контрактите с доставка през юни достигнаха цена от 125,90 долара за барел.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още