fallback

Четири години затвор за немски инвеститор за опит за измама

Според съда Александер Фалк изкуствено е повишил стойността на компанията си Ision пред купувачи

16:01 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Немски съд осъди 38-годишния инвеститор Александер Фалк на 4 години затвор по обвинение в опит за измама при продажба през 2000 г. на акции на неговата компания Ision, съобщи агенция DPA.

Делото срещу Фалк, който е син на богат издател на географски карти, продължи три години и половина. Адвокатите му ще обжалват решението.

Делото е ключово за опитите на немските власти да накажат „ексцесиите“ по време на бума на интернет пазара, при който въодушевени инвеститори в Европа и САЩ вярваха, че с интернет изгрява една нова икономика.

Според съда Фалк се е опитал да измами сега вече несъществуваща британска компания, която е купила дял от Ision по време на бума. Дейността на Ision е била създаването на сайтове за корпоративни клиенти – за времето си иновативна идея.

Фалк и още четирима шефове на компанията бяха обвинени, че са представили фиктивни поръчки, за да повишат изкуствено стойността на Ision. Според Фалк обаче такова действие е щяло да стане ясно при финансовия анализ на компанията преди закупуването.

Прокуратурата не успя да докаже, че измамата е била извършена, но според съда идеята за нея представлява опит за измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още