fallback

Дребните монети в САЩ може да станат стоманени

Изготвянето на едноцентовите монети сега струва 1,26 цента на брой, а на петцентовите – 7,7 цента на брой.

15:34 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Конгресът на САЩ утвърди законопроект, съгласно който монетите от един и пет цента се предлага да се изработват от стомана, което ще позволи да бъдат икономисани годишно до 100 млн. долара, съобщава АР.

Понастоящем тези монети се произвеждат от сплав, съответно от цинк и мед и от никел и мед, като разходите за производството им превишават тяхната номинална стойност. Така например изготвянето на едноцентовите монети сега струва 1,26 цента на брой, а на петцентовите – 7,7 цента на брой.

Окончателното приемане на закона обаче среща отпор от опозицията на президента Джордж Буш, от някои конгресмени и от Монетния двор на САЩ. Според директора на Монетния двор времето и парите, предвидени в законопроекта за преминаване към производство на монети от стомана, може да не са достатъчни, а освен това междувременно цената на стоманата може да се вдигне.

Очаква се, че при разглеждането му в Сената, където законопроектът е изпратен за утвърждаване, в текста ще бъдат предложени известни промени.

Към момента се счита, че разходите за производство на другите видове монети в САЩ (от 10 и 25 цента и 1 долар) не превишават тяхната номинална стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още