fallback

Богатите дават все повече пари за произведения на изкуството

Отслабващата икономика на САЩ не помрачава настроенията на инвеститорите в изкуство

12:22 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на предмети на изкуството, и особено произведенията на импресионистите, расте въпреки отслабващата икономика на САЩ, коментират днес от търговската къща „Сотбис“ (Sotheby's), съобщава РИА Новости.

Достигнатата средна цена на продажба на „Сотбис” понастоящем е 5,7 млн. долара, докато преди половин година е била 3,5 млн. долара. Първият ден на търговете, проведени от „Сотбис” през май са й донесли приходи от над 235 млн. долара, а през втория – с 37 млн. долара повече.

Главният конкурент на „Сотбис” - търговската къща „Кристис” (Christy's), също е доволна от настроенията на инвеститорите тази пролет, тъй като приходите й за ден са достигнали 277 млн. долара, което е третият по размер резултат в историята на търговската къща при продажба на картини.

От търговските къщи коментират, че на фона на отслабващия долар, ръста на цените на петрола и финансовата нестабилност, американските инвеститори продължават да се доверяват на „вечните ценности”.

От „Сотбис” уточняват, че две трети от продадените от тях ценности са придобити от американци.

Анализирайки националния състав на своите клиенти, от „Кристис” съобщават, че само една трета от инвеститорите са граждани на САЩ, а половината са европейци. Що се отнася до категорията на най-скъпите произведения на изкуството, от всеки десет, поне три се закупуват от американци, едно – от британец, а около половината от собствениците им остават анонимни.

По последни данни най-скъпото платно на импресионист през май е ранната творба на Клод Моне „Железопътен мост в Аржантьой”, продадено от „Кристис” преди два дни за 41,5 млн. долара на анонимен купувач.

Вторият хит на сезона е портретът „Дама в синьо” на Жозеф Фернан Леже, продаден от „Сотбис” за 39,2 млн. долара.

Най-скъпият търг за сезона обаче предстои да се състои през следващата седмица, когато „Сотбис” ще предложи за продажба „Триптих 1976” на Франсис Бейкън, оценяван за рекордните 70 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още