fallback

Скъпата йена изяде част от печалбата на Toyota

Печалбата на автомобилния производител пада с 28 на сто за тримесечието въпреки ръст в продажбите от 3,8 на сто

11:03 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Вторият по големина производител на автомобили в света – японската компания Toyota, обяви спад в печалбата си за първото тримесечие на годината в размер на 28 на сто заради поскъпването на японската йена. Печалбата пада до 316,8 млрд. йени (3 млрд. долара) от 440 млрд. йени година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 375,2 млрд. йени, предава Bloomberg.

Заради високите стойности на местната валута от Toyota очакват печалбата за годината да спадне с 27 на сто, стана ясно на пресконференция, дадена от ръководителите на компанията в Токио. Автомобилният гигант очаква положителен финансов резултат за периода април 2008 – април 2009 година в размер на 1,25 трлн. йени спрямо постигнатите за съпоставимия период година по-рано 1,72 трлн. йени.

Очакванията на анализаторите на компанията са, че скъпата местна валута ще заличи 690 млрд. йени от оперативната печалба през следващата година. Прогнозите на Toyota са направени при заложен курс от 100 йени за долар и 155 йени за евро. Изчисленията показват, че повишаване на курса с 1 йена спрямо долара води след себе си оперативна загуба от 35 млрд. йени, а срещу еврото – с 5 млрд. евро.

За по-ниските печалби ще допринесат и проблемите в американската икономика, които ще доведат до спад в износа за САЩ. Въпреки кризата в САЩ обаче продажбите на Toyota бележат ръст от 3,8 на сто за тримесечието до 6,57 млрд. йени.

Освен Toyota спад в печалбата заради поскъпването на йената и понижените продажби в Северна Америка очакват и основните й конкуренти - Honda Motor и Mazda Motor.

За първите три месеца на годината пазарната капитализация на Toyota е паднала с 18 на сто, а само днес книжата на компанията изгубиха още 1,8 на сто от стойността си, въпреки че резултатите за тримесечието бяха оповестени след края на търговската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още