fallback

Цената на петрола не спира да расте

Нито високите запаси в САЩ, нито поскъпването на долара успяха да попречат на черното злато да достигне нов рекорд

09:26 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът регистрира нов ценови рекорд, въпреки че петролните запаси в САЩ през последната седмица са се увеличили три пъти повече от очакваното. Техният ръст възлиза на 5,65 млн. барела (1,8 на сто) до 325,6 млн. барела при прогнози за увеличение от едва 1,63 млн. барела. За поевтиняване на суровината не помогна дори и силното поскъпване на американския долар до най-високите му нива за последните два месеца.

Повод за притеснение даде обстоятелството, че американските рафинерии са работили на по-ниски обороти, използвайки 85 на сто от производствения капацитет. За сравнение година по-рано е бил използван 89 на сто от капацитета, което кара мнозина да очакват, че производството няма да бъде в състояние да задоволи високото търсене на бензин през лятото, предава Bloomberg.

Това доведе до нов възход на черното злато, което поскъпна с 1,4 на сто (1,69 долара) до 123,53 долара за барел - нов исторически връх при приключване на сесията в Ню Йорк. По време на сесията контрактите с доставка през юни достигнаха дори 123,93 долара за барел. В азиатската търговия американският лек суров петрол отстъпва минимално до 123,51 долара за барел.

В Лондон ситуацията беше подобна, като вчерашната сесия приключи с пореден рекорд. Юнските фючърси за Брента поскъпнаха с 1,7 на сто (2,01 долара) до цена на затваряне 122,32 долара за барел. Интрадневният връх вчера беше регистриран при 122,70 долара за барел, а към момента на електронната платформа на лондонската борса Брентът се котира по 122,41 долара за барел.

За последната година цената на петрола се е повишила с 98 на сто, тъй като съществуват опасения за спад на предлагането от страните извън ОПЕК, съчетан със силен ръст на търсенето от страна на Китай, Индия и страните от Близкия Изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още