fallback

Цената на петрола напредна силно до нов рекорд

Черното злато поднови възхода си заради очакванията, че въпреки високите цени търсенето в САЩ ще се увеличи през лятото

09:27 | 06.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът постави нов исторически връх, поскъпвайки до 120,36 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк. Като основна причина за резкия възход на суровината може да се посочат очакванията за ръст на търсенето на суровината през лятото в САЩ.

Вчера индексът ISM за непроизводствения сектор през април показа, че сферата на услугите в САЩ е отбелязала изненадващ ръст, което е сигнал за повишено използване на енергоносители. Индексът отбеляза първо повишение от декември насам и това даде основание да се смята, че непроизводствената сфера, която съставлява около 90 на сто от американската икономика, се справя добре въпреки рекордните цени на горивата.

За ръста на котировките допринесе и новината, че Китай започва увеличаване на преработвателния капацитет и ще увеличи вноса на суров петрол с цел задоволяване на повишеното търсене, което се очаква през август, когато в Пекин ще се проведат летните олимпийски игри, предава Bloomberg.

По време на сесията в Ню Йорк контрактите с доставка през юни за пръв път преминаха границата от 120 долара за барел, достигайки нов интрадневен връх от 120,36 долара за барел. В крайна сметка търговията приключи при 111,97 долара за барел, което е с 3,1 на сто повече от цената на затваряне в петък. На електронната платформа на борсата черното злато отстъпва с 3 цента и в азиатската сесия се търгува по 119,94 долара за барел.

Вчера беше поставен и рекорд от търгувания в Лондон петрол от сорта Брент. Той повиши цената си с 3 на сто (3,43 долара), за да приключи сесията при нов исторически връх от 117,99 долара за барел. В рамките на сесията беше достигната дори и цена от 118,58 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през юни продължават да поскъпват и към момента цената им достига 118,01 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още