fallback

Берлускони заплаши да даде Alitalia на държавните железници

Берлускони предпочита група италиански предприемачи да се обединят за закупуването на държавния пакет акции на Alitalia от 49,9%

15:24 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Италианският национален авиопревозвач Alitalia може да бъде придобит от държавата, в частност, от компанията „Държавни железни пътища” (Ferrovie dello Stato), каза днес бъдещият премиер на Италия Силвио Берлускони, съобщава РИА Новости по информация от местни медии. „Това е заплаха, а не решение”, е заявил Берлускони.

Според анализатори „заплахата” на Берлускони се отнася до ЕК, чиито представители през последните дни са изискали от италианските власти подробна информация относно предоставянето на Alitalia на краткосрочен кредит  в размер на 300 млн. евро, за което италианското правителство взе решение на спешно заседание на 22 април. ЕК иска да разбере дали в случая става въпрос за предоставяне на държавна помощ на търговска компания, което (с малки изключения) е забранено от законодателството на ЕС.

Берлускони е отбелязал също, че лично той предпочита варианта, при който група италиански предприемачи се обединят за закупуването на държавния пакет акции на Alitalia от 49,9%.

Загубите на италианския авиопревозвач за 2006 г. са 380 млн. евро, а в хода на проточилата се повече от година приватизация на компанията, капитализацията й драстично спадна. Бъдещият стратегически инвеститор, който търсят италианските власти, би трябвало да осъществи план за финансово-икономическо оздравяване на превозвача.

След като преди по-малко от месец консорциумът Air France-KLM се отказа от покупката на Alitalia на финала на преговорите, към момента единственият потенциален кандидат за придобиване на авиокомпанията е „Аерофлот”, който по препоръка на президента Владимир Путин се съгласи да възобнови преговорите за покупката на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още